Dlaczego warto spożywać orzechy nerkowca?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że orzechy nerkowca zaliczane są do najsmaczniejszych orzechów. Cechują się bowiem nie tylko słodkim, ale również delikatnym smakiem i ogromną ilością składników odżywczych.

Do dokładnie zawierają w składzie orzechy nerkowca?

Godny uwagi jest fakt, że omawiany rodzaj orzechów pochodzi z rejonów Ameryki Południowej. Z kolei obecnie uprawiane są przeważnie w Wietnamie i Indiach. Należy mieć świadomość, że produkt jest niezwykle bogatym źródłem witamin A, D, E, K, z grupy B, a także białka. Ponadto zawiera w swoim składzie bardzo dużą liczbę składników mineralnych. Doskonałymi przykładami mogą być Żelazo, fosfor, wapń, sód czy potas. Nie można zapomnieć, że dostarczają ważnych kwasów tłuszczowych. Warto widzieć, że orzechy nerkowca w składzie posiadają mnóstwo przeciwutleniaczy. 

Właściwości zdrowotne orzechów z nerkowca

Witaminy z grupy B oraz magnez obecne w orzechach z nerkowca przyczyniają się do tego, że produkt oddziałuje pozytywne na układ nerwowy. Ponadto wspierają koncentrację i pamięć. Z kolei potas przyczynia się do zachowania przez organizm prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Godny uwagi jest również fakt, że omawiane owoce zapobiegają gromadzeniu się wody w organizmie. Należy również zaznaczyć, że witaminy znajdujące się w składzie orzechów z nerkowca warunkują właściwy stan skóry. Zalecane jest wprowadzenie tego produktu do codziennej diety. Regularne spożywanie zniweluje wydzielanie sebum. 

Kaloryczność

Warto wiedzieć, że niewielka ilość orzechów będzie w stanie zmniejszyć uczucie głodu. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że 100 g omawianych owoców dostarcza organizmowi 550 kcal. Jest to zatem stosunkowo mała ilość w porównaniu do innych rodzajów orzechów dostępnych na rynku. Dietetycy zalecają spożywać garstkę orzechów dziennie, czyli około 30 g. Ponadto nerkowca są wskazane jako jeden z ważniejszych produktów w diecie DASH. W najprostszym możliwym ujęciu sprzyja ona osobom, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym krwi.