Orzechy nerkowca – zdrowa przekąska i doskonały dodatek do potraw

Orzechy od wielu lat goszczą w naszych kuchniach, stanowiąc doskonałą przekąskę oraz dodatek do różnych potraw. Wśród wielu zróżnicowanych zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu propozycji sporą popularnością cieszą się orzechy nerkowca. Jakie wartości odżywcze posiadają? Do czego dobrze ich użyć?

orzechy nerkowca – zdrowe – moc witamin i wartości odżywczych

Nie wszyscy miłośnicy smaku nerkowców wiedzą, że pochodzą one z Ameryki Południowej i są nasionami z drzewa o nazwie nanercz zachodni. Obecnie za największych producentów tych przepysznych orzechów uznaje się jednak Indie oraz Wietnam. Ich niezwykła popularność wynika głównie z delikatnego i słodkiego smaku, jednak poza nim posiadają również inne atuty. Nerkowce są bowiem niezwykle bogate w witaminy i inne wartości odżywcze. Spożywając porcję orzechów codziennie, dostarczamy organizmowi między innymi witaminę B6, która jest odpowiedzialna za dobrą pracę układu odpornościowego oraz nerwowego, a także witaminę C i K. Niezwykle ważne zwłaszcza dla kobiet starających się o dziecko lub już będących w ciąży jest fakt, iż orzechy nerkowca zawierają sporo kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu. Nerkowce są również bogate w cynk wpływający na wygląd włosów, paznokci oraz skóry, magnez oraz potas, a także wapń, który pozwala utrzymać zdrowe kości. Duża zawartość błonnika powoduje, że włączenie tych smacznych orzechów do swojej diety wspomaga pracę układu trawiennego.

Orzechy nerkowca posiadają niski indeks glikemiczny (15), co sprawia, że bez problemu mogą być spożywane również przez diabetyków.

Zastosowanie nerkowców

Nerkowce to doskonała przekąska do filmu czy serialu, a także na wypadek małego głodu. Należy jednak pamiętać, że pomimo wartości odżywczych orzechy te są również kaloryczne (550 kilokalorii w 100 gramach). Warto więc pilnować spożywanej porcji.

Orzechy nerkowca dzięki swojemu słodkiemu smakowi stanowią również idealny dodatek do wielu dań. Siekane i prażone orzechy doskonale komponują się z sałatkami czy mięsami, ale dobrze smakują też w słodkich potrawach. Warto dodać je do owsianki, lodów, koktajli czy jogurtów. Sprawdzą się również jako posypka do ciasta. Niezwykle popularnym i zdrowym produktem jest masło z nerkowców wykonane wyłącznie z orzechów i odrobiny soli. Można przygotować je własnoręcznie blendując orzechy, które wcześniej moczyły się w wodzie przez kilka godzin. Dodając do tej mieszanki napój roślinny, otrzymamy śmietankę, która stanowi bazę wielu wegańskich sosów. 

Nerkowce to orzechy, które zdecydowanie warto mieć w domu. Dzięki temu można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem w każdej chwili.