Jednym z polecanych produktów spożywczych są orzechy nerkowca wielopaki, czyli nasiona nanercza zachodniego (drzewa rosnącego choćby w Brazylii, Indiach i Wietnamie). Charakteryzują się one specyficznym kształtem nerki, dosyć miękką strukturą wewnętrzną, a także słodkawo-słonym smakiem. Co najważniejsze, kryją w sobie mnóstwo wartościowych witamin oraz minerałów.
Podstawowe korzyści wynikające z regularnej konsumpcji
Orzechy nerkowca zawierają m.in. witaminę B6, witaminy E i C, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, niacynę, potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Dzięki temu dobrze wpływają na ludzki organizm. Przede wszystkim regulują metabolizm energetyczny, usprawniają działanie układu nerwowego i odpornościowego, stymulują produkcję czerwonych krwinek, niwelują uczucie zmęczenia, redukują nadmierny stres oraz pomagają w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Poza tym ich częste spożywanie skutkuje:
– optymalizacją perystaltyki jelit
– ograniczeniem poziomu złego cholesterolu
– neutralizacją wolnych rodników (co przekłada się na lepszy wygląd skóry)
– poprawą pamięci i koncentracji
Warto dodać, że ze względu na szybkie dostarczanie energii i wysokojakościowego białka orzechy nerkowca stanowią świetny element zarówno diety odchudzającej, jak i wegetariańskiej czy sportowej.
Zastosowanie w domowej kuchni
Orzechy nerkowca są nie tylko zdrowe, ale również zaskakująco smaczne. Można z nich bez trudu przyrządzić np. masło do smarowania pieczywa, włoski sos pesto, batoniki proteinowe, ciasteczka i napoje roślinne. Poza tym sprawdzają się jako dodatek do makaronów, sałatek owocowych, owsianek, jaglanek, jogurtów naturalnych, gęstych sosów, słodkich ciast, a nawet wytrawnych potraw tajskich, wietnamskich, japońskich czy indyjskich. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać orzechy nerkowca w formie nieprzetworzonej, ewentualnie prażonej – w tym przypadku pełnią rolę przekąski zaspokajającej głód podczas oglądania seriali, czytania książek lub spotkań ze znajomymi.